Havuz Havalandırma Sistemleri; kapalı yüzme havuzlarında havalandırma yapmakla kalmamakta, havuzdan buharlaşan su buharının tahliyesi, gerekli hava debisinin karşılanması, soğuk yüzeylerde oluşabilecek kondenzasyonun (yani yoğuşmanın) önlenmesi ve ayrıca ısıtma sisteminin bir bölümünün karşılanması gibi görevleri de üstlenmektedir.
Bir yüzme havuzu için havalandırma sistemi tasarlamak uzmanlık ve tecrübe gerektirmektedir. %50’nin altındaki nem seviyeleri enerji tüketimini önemli ölçüde artırabilirken, %60’ın üzerindeki nem seviyeleri küf ve yoğuşma nedeniyle hasara neden olabilir. Nem gereksinimlerine ek olarak, yüzme havuzları tipik olarak daha yüksek hava sıcaklıkları gerektirir. Havalandırma sistemi, havuz alanı tipine bağlı olarak 24°C ile 32°C arasında değişen hava sıcaklıklarını sağlamalı ve aynı zamanda havuz alanı için yeterli dış hava sağlamalıdır.
Kapalı yüzme havuzlarında havalandırma, konfor şartlarının tam olarak sağlanması, havuzdan buharlaşan su buharının tahliyesi, gerekli hava debisinin sağlanması ve kondenzasyon oluşumunun önlenmesi açısından oldukça önemlidir.
Bir kapalı yüzme havuzu, havuz suyunun buharlaşması sürecinde sürekli olarak büyük miktarlarda klor veya tuz yüklü su buharı üretir. Bu, bir binayı içten dışa doğru çürütebilir ve aynı zamanda iç mekân hava kalitesini de etkileyebilir.
Nem yükseldiğinde ve bir binanın soğuk yüzeyleri veya dışarıya hava sızıntısı olduğunda, birçok soruna neden olur. Havuzdan gelen nemin soğuk yüzeylerle temas etmesi binanızda paslanmaya, boyanın kabarmasına, yapısal desteklerin bozulmasına ve diğer birçok olumsuz kozmetik etkiye neden olur. Hasarlı öğelerin onarımı veya değiştirilmesi çok maliyetlidir ve düzeltilmesi zordur.
Kapalı yüzme havuzlarında istenilen gerçek konfor şartlarının sağlanması, havuz nem alma santrali tarafından gerçekleştirilebilir. Her ne kadar havalandırma santralleri ile ortamda paket tipi nem alıcı cihazlar kullanmak gibi çözümler bulunsa da, bu çözümler havuz nem alma santralinin sağladığı konforu sağlayamazlar.
Kapalı yüzme havuzları havalandırılması projelendirilirken öncelikle havalandırma için gerekli olan hava debisi hesaplanır. Gerekli olan hava debisine göre kanal kesiti bulunur. Daha sonra boyutlandırılmış olan kanallar, ölü bölge olmayacak şekilde havuzun tümünü kapsayacak tarzda proje üzerine yerleştirilir.
Yüzme havuzu havalandırması, en zorlu iklimlendirme sistemlerinden biridir. Bu karmaşık ve teknik olarak zorlu alan için iklimlendirme alanında uzman ve tecrübeli kişilerden destek alınmalıdır. Tüm parametrelerin optimizasyonunu sağlamak, keskin bir sezgi ve pratik deneyim gerektirir. Havuz Havalandırma Sistemleri ve ıslak hacim havalandırması ile ilgili her türlü soru için bizi arayabilir, uzman ekibimize danışabilirsiniz.