Ortam Havalandırma Sistemleri; kullanım amacına bağlı olarak, ortamdaki kirli havanın taze hava ile değiştirilmesi, konfor şartlarını sağlanması ya da endüstriyel atıkların ortamdan uzaklaştırılması işidir. Yaşadığımız ortamlardaki havanın çeşitli nedenlerle kirlenmesi ve/veya oksijen miktarının azalması nedeniyle yeterli miktarda taze hava ile değiştirilmesi gerekir.
Hava hareketinin bir fan yardımıyla sağlandığı sistemlere genel olarak mekanik havalandırma sistemleri denir. Duvar veya pencerelere doğrudan takılan fanlarla yapılan basit havalandırmalar dışında diğer tüm sistemlerde benzer bir yapı vardır ve temel elemanları şunlardır:
Endüstriyel Havalandırma Sistemleri, bir tesisteki toz, zehirli maddeler, aşırı sıcaklıklar, nem, koku veya patlayıcı gazlar gibi kirleticilerin seviyesini kontrol eder.
Bir işveren olarak, çalışanınızın çalışma alanı duman, gaz, buhar, toz veya diğer kirletici maddeler yayıyorsa, çalışanlarınızı güvende tutmakla yükümlüsünüz. Sözü edilen maddeler sadece bir iş yerini rahatsız ve nahoş hale getirmekle kalmaz, aynı zamanda çalışanlarınızın sağlığına kalıcı zararlar verebilir.
Personelinizi güvenli ve sağlıklı tutmak için yeterli endüstriyel havalandırma şarttır.
Üç ana endüstriyel havalandırma türü vardır:
Tipik bir havalandırma sisteminin temel elemanlarını inceleyerek, havalandırma sistemlerinin nasıl çalıştığını anlayabilirsiniz.
Fanlar: Basınç farkı yaratarak sistem içerisinde havanın hareketini sağlar. Kanat yapısına, kullanım yerine ve kullanım amacına göre çeşitli tiplerde olabilir.
Filtre: Ortama gönderilen havanın temizlenmesi veya ortamdan atılan havada çevreye zararlı gaz ve tozlar varsa, bunların tutulması için kullanılırlar. Havada müsaade edilen partikül büyüklüğüne bağlı olarak çeşitli sınıfları vardır. Değişik boyutlardaki tozlardan, havadaki bakterilerin tutulmasına kadar çeşitli hassasiyette, uluslararası standartlara göre sınıflandırılmıştır. Koku tutmaya yönelik tipleri de mevcuttur.
Isı Değiştiriciler (Isıtma / Soğutma Serpantini): Ortama verilen havanın uygun sıcaklıkta olması için mevsimine göre ısıtılması veya soğutulması için kullanılan cihazlardır. Boru demeti içerisinde dolaşan ısıtma veya soğutma suyunun enerjisini boru ve kanatçık yüzeylerinin üzerinden geçen havaya aktarmasıyla havanın ısıtılması veya soğutulmasını sağlarlar. Sulu tip ısıtıcıların dışında elektrikli tip ısıtıcılar da kullanılabilir.
Kanal Sistemi: Havanın istenilen noktalara dağıtılması ya da toplanması için uygun ölçülerde seçilmiş, yuvarlak, dikdörtgen veya oval kesitli kanallar ve dirsek, Te, redüksiyon gibi birleştirme parçalarından oluşur.
Dağıtıcı veya Toplayıcı Menfezler: Havanın istenilen bölgeden, tespit edilen miktarda toplanmasını veya belirli bir bölgeye istenilen miktarda ve gerekli atış mesafesinde hava gönderilmesini sağlayan elemanlardır. Havanın yönlendirilme şekline, kullanılacağı yere ve mimariye uyumuna göre çok çeşitli şekil ve tiptedir.
Hava Ayar Damperleri ve Kontrol Elemanları: Havanın ortam içerisindeki çeşitli bölgelere istenilen miktarda ulaşması ya da toplanması için kanal sistemi üzerine yerleştirilen ve kısılıp açılarak hava miktarının ayarına imkân veren elemanlardır. Elle kumanda edilen tipleri olduğu gibi, sıcaklık, basınç, nem değerlerine bağlı otomatik çalışan, sabit veya değişken debili tipleri de mevcuttur.